Szerettem volna Nektek hosszabban is írni a legújabb szolgáltatásomról, a LED terápiáról, így még jobban belemerültem a kutatásba. A tőlem megszokott alapossággal néztem utána a fényterápiának, ezt szeretném Veletek bővebben is megosztani. Régóta szemeztem már a LED terápiás eszközökkel, hiszen sok kozmetikus szakembert követek a tengeren túlról, és Angliából is, ott már elég régóta alkalmazzák ezt a fajta kezelési módszert elég szuper eredményekkel. És mivel ennek nincsen semmiféle mellékhatása, vagy felépülési ideje, sőt az olyan bőrproblémák is kezelhetők vele, amihez egyébként kozmetikusként nem igazán kezelnék mással (pl. ekcéma, pikkelysömör, súlyos akne) ezért nem volt kérdés, hogy nálam is ott a helye a szalonban, hogy alternatív megoldásként segíthessek olyanoknak is, akik előtte már mindent megpróbáltak. De lássuk mi is a története és a háttere a fényterápiának:

A legérdekesebb dolog, amit találtam, hogy az Alacsony Intenzitású Lézer Terápia alapjait (Low-Level Laser Therapy vagy LLLT) egy magyar férfi, Mester Endre találta fel 1967-ben a Semmelweis egyetemen. Patkányok jóindulatú daganatainak gyógyításával kísérletezett, és bár daganatot nem tudott teljesen meggyógyítani, de a sebgyógyulást nagy mértékben elősegítette, ekkor kezdtek el jobban odafigyelni a lézer fény alternatív felhasználásaira. Igen, ez a fény gyakorlatilag lézer fény, csak azzal a különbséggel, hogy míg a lézer egy koherens fény, vagyis nagy intenzitású energiát egy pontban ad le, addig a LED inkoherens fény, vagyis kis intenzitással, de nagy felületen adja le az energiát. Akkoriban viszont nem igazán tudták definiálni mi is pontosan az alacsony intenzitás a fény esetében, ezért inkább átnevezték Fotobiomodulációnak, hogy jobban leírja milyen hatása van a látható fénynek.

Aztán persze, mint nagyon sok mást is, magát a  LED terápiát a NASA használta először, a növények termesztésének az űrben való kísérletezésében. Ők is felfedezték a fényterápia egyéb, terápiás hatásait, a sebgyógyulás elősegítéséről külön tanulmányok is születtek. Csak példaként: a sebgyógyulásban a kollagénnek nagy szerepe van, tehát ha a fény stimulálni tudja a fibroblasztokat, amelyek több kollagén termelésére lesznek képesek, akkor magát a gyógyulási folyamatot is serkentjük. Mindezt sérülések okozása, tehát felépülési idő nélkül.

A  LED  terápia vagyis Fotobiomoduláció alapja a biológiai folyamatok stimulálása, ezáltal az ATP vagyis sejtenergia, sejtfunkciók fokozása, a regeneráció elősegítése. Ha ezeket a különböző bőrproblémákra és bőrállapotokra vetítjük le, akkor bizony rájöhetünk, hogy ez a jótékony hatás mindenkinek előnyös lehet.

A LED terápiás eszköz által kibocsájtott fény, mentes mindenféle káros hatásoktól, mellékhatásoktól. Ultraibolya sugaraktól mentes hiszen ezek 100-400 nm között mozognak, tehát jóval rövidebb hullámhosszúak, mint az eszköz látható fénye.

A különféle fények különböző hullámhosszon és mélységben működnek, lássuk melyek ezek:

kép forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/

Vörös fény (600-650 nm): A legmélyebben a bőrbe hatoló sugárzás az összes látható fény közül (2 mm), és széles körben kutatták a terápiás felhasználási lehetőségeit. Sebgyógyulás, fény okozta öregedés (ráncok, pigmentfoltok), ödéma, erythema (kipirosodás), gyulladásos folyamatok csökkentése, fájdalomcsillapítás, valamint aktiválja a hatóanyagok felszívódását. Stimulálja a fibroblasztokat, amelyek több kollagén termelésére képesek. Tehát kiváló anti-aging kezelés! A keranociták aktivitását is egyensúlyba hozza, tehát a szarutermelést / szaruleválást is pozitív irányban befolyásolja. Vitiligoval kapcsolatos kutatások kezdik egyre inkább igazolni, hogy a vörös fény képes javítani ezen az autoimmun állapoton, hiszen beindítja a melanocyták (pigment termelő sejtek) aktivitását, az autoimmun folyamatot folyamatot átfordítani. Ezzel kapcsolatban már el is kezdtem egy saját tesztelést is, nagyon kíváncsi leszek az eredményére.

Kék fény (400-470 nm): Maximum 1 mm mélységre képes jutni a bőrben, tehát ideális az aknés esetek kezelésében. Ez a fény csökkenti ugyanis a faggyúmirigyek aktivitását és képes a gyulladást okozó Propionibaktériumot elpusztítani. Egyre több bíztató kutatás születik a psoriasis (pikkelysömör) és ekcéma kék fény általi kezelésére is.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az akne kezelésében a piros és kék fény együttes alkalmazásával, egymással szinergiában működve nagyon jó eredményekre képesek. A kék elpusztítja a P.acnes baktériumot, a vörös pedig a gyulladást csökkenti, így hatékony kezelésnek bizonyult a pattanások csökkentésében. A kombinált kezelés a pikkelysömör kezelésében is még hatékonyabbnak bizonyult. Ezekre a problémákra sokszor ajánlják a napozást és a szoláriumozást a fény gyógyító hatását kihasználva. Azonban a LED terápiával a káros UV sugarakat teljesen kiiktatjuk és a kizárólag a látható fény jótékony hatása marad mellékhatások nélkül.

Sárga fény (545-600 nm): Bár más hullámhosszon működik, kicsit hasonlít a hatása a vörös fényhez. Kipirosodást tudja kezelni, a pigmentfoltok megjelenését csökkenti. Korai szakaszban a herpeszt is meg tudja állítani. Egyik legjobb fény a mikrotűs kezelések után, hiszen nem csak a kipirosodást csökkenti, hanem képes 24 órán keresztül fényvédelmet is biztosítani a bőrnek.

A kezelési idő függ a használt gép teljesítményétől, a bőrproblémától, a kezelésbe illesztéstől. Az általam alkalmazott GENO LED gép esetén 15-20 perc szükséges a kezelés eredményességéhez. A LED terápiás kezelés végezhető önálló kezelésként, de bármilyen más kezelésbe is könnyedén beilleszthető.

Bár minden kozmetikai kezelésnél kúrát szoktam ajánlani – hiszen véleményem szerint egy kezelés nem kezelés – a LED terápiánál ez különösen fontos. Fontos a gyakoriság: heti 2-3 kezelés is indokolt lehet, illetve a kezelések száma: 5-10-12 kezelés is lehet a probléma súlyosságától függően.

A fényterápia tehát különösen ajánlott hámlasztó és mikrotűs kezelésekhez is.

Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, igyekeztem minél jobban utánajárni a témának. Ha kérdésetek lenne nyugodtan írjatok, ha pedig kipróbálnátok ezt a terápiát, akkor időpontot ITT tudtok foglalni.

 

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5215795/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11776448/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479368/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/led-lights-are-they-a-cure-for-your-skin-woes

Genoled terápia oktatóanyaga